Onsdagen den 29 mars 2023

Publicerad 2017-02-08

Återaktivera Grannsamverkan!

Styrelsen har gått på utbildning hos Polisen i Grannsamverkan.

Under en längre tid har styrelsen, och även andra medlemmar i Dalhugget, haft  en vilja att återaktivera arbetet med Grannsamverkan.
Ett första steg i detta var att Linda Herkommer, Vice ordförande, gick en utbildning hos Polisen i Grannsamverkan.

Målet med Grannsamverkan är att minska brottsligheten och öka tryggheten i ett område, och det ger resultat.
Metoden är enkel. Grannars nyfikenhet och engagemang i kombination med ett nära samarbete med Polisen är viktiga förutsättningar för att det ska fungera.

Under utbildningen berättade Polisen hur tjuvarna har förändrat sitt beteende. Idag kommer ofta tjuvarna med buss, dvs det är inte alltid så att de kommer i en skåpbil.
Det tjuvarna främst är ute efter är smycken, kontanter och pass. Dessa värdesaker hittas oftast i föräldrasovrummet varpå tjuvarna ibland endast bryter sig in i sovrummet och går aldrig vidare in i resten av huset. En annan taktik är att slumpvis känna på dörrar, är den öppen, går de igenom jackfickor för att eventuellt hitta bilnycklar, plånböcker etc..

Om larm finns är det bra om det är kopplat till en röd lampa, utomhus, som blinkar om larmet går. Det är annars svårt att lokalisera var ljudet kommer ifrån. Larm är även bra för alla som har barn som går hem från exempelvis skolan, vi vill inte att barnen ska komma in i huset under ett inbrott.

Det finns mycket mer att berätta om hur vi kan arbeta för att öka säkerheten och tryggheten genom Grannsamverkan. Styrelsen kommer att informera mer om detta på årsmötet den 19 mars.
Är du intresserad av att höra mer om Grannsamverkan innan årsmötet så får du gärna kontakta Linda Herkommer.

MVH / Styrelsen genom Linda Herkommer